3 Ağustos 2015 Pazartesi

Kabak çiçeği dolması nasıl yapılır ?

       
                           
Kabak çiçeği dolması.













      Kabak çiçeği dolması enfes tadıyla her damağa uygundur .sanırım
     Bu kadar net diyorum çünki bu güne kadar ikram ettiğimde itiraz eden hiç olmadı.

      Yaz mevsimin de kabakların açan  çiçeklerinden yapılan bir dolmadır.

     Bizim evde de çok sevildiği için hafta da bir yaparım.Bahçemizde kabak yetiştirdiğimiz için  bu neredeyse vazgeçilmez oluyor.
   
     Olgunlaşan kabak,nane ve maydonozumu da toplayıp hızlıca eve dönerim.
   
      İlk iş olarak kapanmadan içlerine su tutarak tek tek çiçekleri yıkarım.

  
     Bu narin çiçekleri semt pazarlarında sabah erken saatlerde de bulabilirsiniz.Güneş ışığıyla kapanmadan çiçekler itinayla naylon poşetlere doldurulup pazarlarda satışa sunuluyor.

     Sabah çok erken güneş doğmadan bahçeden çiçekleri toplarım.Burada dikkat etmeniz gereken ilk şey fotoğrafta gördüğünüz iki çiçekden saplı olanı almanız gerektiğidir.Kabağın ucunda ki çiçeği almayın.

       Sabah benimle bir işe koyulan oynaşan arılara da dikkat ederim.Onlar da  nektarlarını toplama yarışına girmişdir.Arılar ve diğer börtü böcek için bir kaç çiçeği tarlada bırakmaya özen gösteririm..


       Eğer çiçek azsa iki günde tamamlarım.Doldurduğum dolmaları tencereye dizer,kalan içle buzdolabına kaldırırım. Ertesi sabah yeni açan çiçekleri tekrar toplar devam ederim.                                           
    Çiçekleri yıkayınca saplarından ayırırım.Eğer daha önceden dolma içini hazırlamamışsam çiçekleri derin bir kaba kor üstüne kalın bir örtü serer buzdolabına kaldırırım.Işık almayan çiçekler kapanmadan epeyce dayanır.

       Arzuya göre toplanan kabaklardan da biraz doldururum.Kabakları oyunca içlerine biraz tuz serperim ki çiçeğe göre daha sert olan kabak biraz solsun.Çıkan içi ya dolma içine ekler veya kabağın ağzına kapak  yaparım.

      Dolma içi her zaman yaptığımız gibi.Pirinci yıkar biraz sıcak suda bekletirim.Soğanı doğrar sıvı yağda soldurur pirinci eklerim.Bir iki karıştırınca  rendelenmiş iki orta boy domates ekleyip çok az su ile pişiririm.Tuz ,baharat,maydonoz,nane ekledikten sonra da biraz demlenmesi için bırakırım .Ölçü kullanmamak la birlikte 3 bardak pirinç için bir çay fincanı su ilave ediyorum.Daha sonra dolmayı pişirirkende bir,iki çay fincanı su ekliyorum.Kabak da doldurmuşsam bir çay fincanı yetebiliyor.Ben biraz dirice pilav gibi severim.Suyu dikkatlice eklerim bu yüzden.Çiçekler dizilince  üstlerine biraz tuz serpip birazda sıvı yağ gezdiriyorum.Suyu bu işlemden sonra ilave ediyorum.

          Çiçekler ortalama aynı boyda oluyor.Bir tatli kaşığı iç yeterli oluyor.Fotoğrafta görüldüğü gibi bir kaşık iç koyup çiçeğin yapraklarını birer birer için üstüne gelecek şekilde kapatırım.

          Bohça gibi bütün yapraklar üst üste tamamlandıktan sonrada tencereye yan yana dizerim.Ağız kısımlarını tencerenin dış kenarına dayarım.

          İki üç sıra yapılabiliyor ezilme olmuyor.

          Kabak da varsa farketmez çiçeklerin tabana temas etmesini isterim.Yarısına kabak yarısına çiçek veya fazla ise kabakların üstüne çiçek yerleştiririm.

         Çiçeklerin neden tabana temas etmesini istediğimi sorarsanız cevabı son fotoğrafta derim.

         Dolma pişerken kulağım tencerede olur.Kızımın hediyesi harika bir teflon dolma tenceresi var.Ateşe yerleştirince aynen pilav gibi bir iki dakika harlı sonra en kısa ayarda pişmeye alırım.

         Sık sık kontrol ederim.Bazen pirincin cinsine göre biraz sıcak su eklemem gerekebiliyor.

        Pişince biraz dip tutturuyorum.Cızırtıları dinlerim ve yanmadan ama hafif dip tuttuğuna emin olunca kapatırım.

        Evde kimse yoksa az dinlenince ne olur ne olmaz dip tutanlardan hemen tadarım.Yoksa kimin tırtıkladığı belli olmaz.

Sizce burada gördüğünüz ya da göremediğiniz orta bölümü kim yemiş olabilir?

        Miyam miyam miyammm.

       Sevgiyle kalın...        





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder